Dnešní regály obchodů jsou plné barevného a čerstvého ovoce a zeleniny, které jsou k dostání po celý rok, včetně tropického a exotického ovoce a zeleniny. Mnozí vědci se však domnívají, že konzumace pouze sezónních potravin vypěstovaných ve vaší oblasti může vašemu tělu poskytnout živiny, které potřebuje v každém ročním období.
Časná jarní zelenina doplní tělu vitaminy a mikroživiny, aby se zabránilo stavu avitaminózy po zimě.
Na jaře by měly mít přednost čerstvé bylinky a barevná zelenina a ovoce. Existuje dokonce takové rčení: „Jezte duhu!“. Vždyť všechny látky, které barví přírodní produkty, jsou často silnými antioxidanty, které si dokážou poradit s nadbytkem volných radikálů, které se v těle vytvořily v důsledku životních procesů a mají destruktivní vliv na buňky.
Zelenina a ovoce
Bílá nebo fialová kapusta, růžičková kapusta, květák, celer, brokolice, artyčok, pórek, pastinák, celer, tuřín – všechny tyto druhy zeleniny lze najít a konzumovat i na jaře. V březnu jsou k dispozici také jablka, grapefruity, citrony, pomeranče a granátová jablka.
Malá rada – při nákupu ovoce a zeleniny nechoďte do velkých supermarketů, ale zajděte na místní farmářský trh. Tam je ovoce a zelenina čerstvější, chutnější, aromatičtější a levnější.
Ryby a mořské plody
A na jaře se bez nich neobejdete, protože právě ryby a mořské plody jsou zdrojem cenných omega-3 mastných kyselin. Treska, halibut, mušle, losos – to jsou vaše „březnové“ volby.
Pokud patříte mezi milovníky mořských plodů, vyplatí se věnovat trochu času průzkumu toho, co nám sezóna nabízí.
Maso
Na jaře je maso často v nejlepší kvalitě. Vezměte si několik zajímavých masových receptů (například telecí závitky s jablky) a vydejte se do uličky s masem.
Jak tedy vidíte, i na začátku jara je země bohatá na mnoho druhů chutných a zdravých potravin. Téměř vše, co roste ve vaší oblasti, vám bude prospívat – záleží na vaší poloze, klimatických podmínkách a ročním období. Vydejte se tedy na nákupy a užívejte si darů přírody.
Ještě předtím si však sepište seznam všeho, co potřebujete. Místní malé značky najdete na farmářských trzích, zatímco supermarkety mají velký výběr produktů od světových výrobců. Dnes není problém objednat si bioprodukty od místních zemědělců s vlastním odběrem nebo dokonce s dodávkou domů.
Jaro je časem růstu, časem zotavení, časem očisty od těžkých potravin a sedavého způsobu života. Na jaře si naše tělo žádá lehké a osvěžující potraviny. Vše je tedy ve vašich rukou!
Buďte zdraví!