Slabost po chřipce: jaké potraviny pomáhají tělu zotavit se?

Onemocnění chřipkou je nepříjemné v každém ročním období. Kašel, rýma, horečka, bolesti kloubů a kostí jsou po správné léčbě pryč, ale i po uzdravení se mnoho lidí cítí ještě několik dní slabí. Tělo spotřebovalo v boji s viry spoustu energie a potřebuje posílit, aby se cítilo čipernější a aktivnější. A co vám s tím pomůže?

Základem normální pohody po nemoci je výživa. Je důležité přehodnotit jídelníček tak, aby obsahoval potraviny, které budou mít léčebný účinek.

Ospalost a slabost – charakteristické příznaky otravy organismu těmi toxiny, které vznikají při zabíjení samotných virů a krevních buněk, které stojí na obraně zdraví. Tyto toxiny jsou vylučovány především ledvinami. V jídelníčku by tedy mělo být více nápojů. Jedním z nich bude známý a tolik oblíbený černý čaj. Nebude zbytečné přidat plátek citronu – aby tělo dostalo potřebný vitamin C.

Během chřipky je imunitní systém aktivní a konzumuje se hodně bílkovin. Její nedostatek se projevuje především ve svalech, takže po nemoci se mnoho lidí cítí slabší a nejsou tak fyzicky aktivní jako dříve. A právě v prvních dnech po chřipce je nutné do jídelníčku zařadit více bílkovin. Z masitých pokrmů jsou dobré vývary na kuřecím a hovězím mase, vařené maso, uzeniny. Lépe oslabený organismus dokáže strávit bílkoviny z ryb, mořských plodů, jogurtu, tvarohu.

Samozřejmě při chřipce se konzumují i vitaminové „zásoby“. To platí zejména pro vitamin D – hormon podobný tukům, který reguluje mimo jiné imunitní procesy. Lze jej snadno doplnit konzumací většího množství stejných ryb (sleď, tuňák, losos) a slepičích vajec (zejména žloutků). Někdy mohou pomoci i speciální doplňky stravy s tímto vitaminem.

Vitamin C je jedním z nejaktivnějších bojovníků proti původcům chřipky, protože produkuje interferony. Abyste se z chřipky zotavili dříve, měli byste rozhodně konzumovat citrusové plody, šípky, brusinky a černý rybíz.

V neposlední řadě oslabení lidé potřebují vitaminy a vitaminy skupiny B. A nejsnáze je najdete v luštěninách, hovězím mase a játrech.

Pokud si sestavíte kompetentní jídelníček pro dny nemoci a rekonvalescence po chřipce a budete se ho držet, tyto nepříjemné příznaky, které medici nazývají astenický syndrom, brzy pominou a výkonnost se obnoví v plném rozsahu.

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Blog - Čínské bistro CAI FU JIU JIA

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: