Odborníci to nedoporučují! Co nepřidávat do čaje a kávy

Probudit se a začít den bez šálku ochucené kávy nebo čaje je téměř nemožné! Jak ale svůj oblíbený ranní nápoj správně konzumovat, abyste svému tělu neuškodili? Zde je seznam nejhorších potravin, které si můžete do čaje nebo kávy přidat.

Umělá sladidla
Umělá sladidla jako aspartam a sacharóza jsou považována za zdravější variantu ve srovnání s bílým cukrem. Ve skutečnosti však mají svou temnou stránku: konkrétně vlastnost dráždit střeva a negativně ovlivňovat jejich mikrobiom. Není žádným tajemstvím, že spokojená střeva jsou jedním z klíčů k tomu, abychom si dokázali udržet zdravou tělesnou hmotnost.

Mastný krém
Obyčejná černá káva může působit fádně a hořce, proto je pochopitelná touha vylepšit její chuť smetanou. Většina tuků ve smetaně však patří mezi nasycené tuky, a proto jsou spojovány se zvýšenou hladinou cholesterolu. Pokud jde o smetanu v aerosolu zakoupenou v obchodě, obsahuje mimo jiné velké množství cukru a také hydrogenované rostlinné tuky a aromata. Pravidelná konzumace těchto výrobků s kávou přispívá k přejídání, přibývání na váze, zvýšené hladině cholesterolu a zánětům.

Cukr a sirup
Odsuzovat se za lžičku cukru v kávě určitě nemá cenu, ale co stojí za to, je jednoduše pochopit pravděpodobné negativní důsledky takového zvyku. Jakákoli sladidla mohou poměrně rychle zvýšit hladinu glukózy v krvi, což z dlouhodobého hlediska při pravidelné konzumaci vede k přibývání na váze a přispívá k rozvoji inzulínové rezistence. Kromě toho vědci spojují vysoké množství cukru v potravinách se zvýšenou hladinou zánětů a předčasnými vráskami. Pokud jde o sirupy, kromě hladiny glukózy zvyšují také hladinu cholesterolu v krvi. Proto bychom se šálkem sladké kávy měli zacházet spíše jako s dezertem.

Jak konzumovat čaj a kávu
Existuje mnoho zdravých alternativ, díky kterým vám bude čaj nebo káva chutnat lépe.
Místo smetany můžete zvolit netučné nebo rostlinné mléko (ovesné, sójové).
Při přidávání cukru se snažte postupně snižovat množství sladidla, na které jste zvyklí. Časem možná s překvapením zjistíte, že si nápoj můžete vychutnat s mnohem menším množstvím cukru, než jste používali dříve.
Chcete-li experimentovat s chutí, můžete přidat koření a bylinky, například skořici, kardamom, melasu nebo mátu.

Share to friends
Rating
( 2 assessment, average 5 from 5 )
Blog - Čínské bistro CAI FU JIU JIA

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: