Pokud máte starou litinovou pánevnespěchejte s jejím vyhozením. Nemyslete si, že je to „babičkovská“ varianta, chytré hospodyňky se po takových pánvích shánějí.
Věc se má tak. litina dokonale se zahřívá, udržuje teplotu, rovnoměrně vaří a dává jídlu nádhernou kůrku.
Pokud je vaše pánev stará a jídlo se na ni přichytává, není to důvod k panice. 2 prostředky a 10 minut ji zachrání.
Nejprve dobrá pánev umyjteK odstranění sazí můžete použít kovovou houbičku.
Nyní ji položte na vařič, osušte, zahřejte a nasypte na ni půl šálku hrubé mouky. stolní sůl. Pánev s ní osmažte na vysokém ohni, sůl by měla ztmavnout, pak ji vyhoďte a pánev otřete suchou papírovou utěrkou.
Nyní pánev vylijte rostlinný olej a znovu ho postavte na oheň. Olej rozetřete i po stranách pánve zevnitř. Pánev zahřívejte, dokud se z ní nezačne kouřit, olej slijte a zbytky odstraňte papírovou utěrkou.
V této podobě pánev odložíme ke skladování. Potravin k ní více se nepřipálí.