Rostoucí výskyt rakoviny tlustého střeva u mladých lidí může být způsoben nebezpečným bakteriálním toxinem

Studie vědců z Kalifornské univerzity v San Diegu odhalila možný faktor, který je zodpovědný za nárůst rakoviny tlustého střeva u mladých lidí: toxin produkovaný bakteriemi zvaný kolibaktin.

Rakovina tlustého střeva postihuje stále více mladých lidí FOTO: Getty Images

Autor studie uvádí, že pokud je někdo vystaven do 10 let věku, může být „s desetiletí příliš brzy na to, aby se u něj vyvinul kolorektální karcinom“,

vhodné osoby.

Bakteriální toxin, způsobený některými kmeny E. coli, by mohl podnítit alarmující nárůst rakoviny tlustého střeva u mladých lidí, pokud k expozici dojde před 10. rokem života.

„Problémem je kolibaktin, bakteriální toxin, který může způsobovat mutace a zanechávat po sobě specifický genetický otisk. Zkoumání genomů 981 pacientů s kolorektálním karcinomem – a to jak s časným, tak s pozdním vznikem rakoviny tlustého střeva – ukázalo, že kolibactin se 3,3krát častěji vyskytuje u pacientů s časným vznikem rakoviny tlustého střeva.“ podle studie zveřejněné v časopise Nature.

„Tyto vzorce mutací jsou jakýmsi historickým záznamem v genomu a ukazují na časné vystavení kolibaktinu jako na hnací sílu, která stojí za časným nástupem onemocnění.“ uvedl v tiskové zprávě hlavní autor studie Ludmil Alexandrov, profesor na katedře bioinženýrství Shu Chien-Gene Lay a na katedře buněčné a molekulární medicíny Kalifornské univerzity v San Diegu.

Konkrétně k expozici kolibaktinu dochází v prvním desetiletí života.

„Pokud se u dítěte taková mutace objeví před 10. rokem života, je pravděpodobné, že se u něj kolorektální karcinom vyvine kolem 40. roku života, tedy o desítky let dříve, než by se dalo očekávat.“Alexandrov řekl.

Americká společnost pro rakovinu letos zveřejnila zprávu, podle níž se počet případů kolorektálního karcinomu u lidí mladších 50 let každoročně zvyšuje o 2,4 % a úmrtnost se zvyšuje o 1 % ročně.

Studie Národní lékařské knihovny zjistila, že „strava západního typu (s vysokým obsahem červeného a zpracovaného masa a cukru) zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku, která obsahuje vysoké množství specifických bakterií E. coli produkujících toxin“.

Alexandrov ve svém sdělení uvedl, že zjištění o vlivu kolibaktinu na časný vznik rakoviny „mění náš pohled na rakovinu.“

„Nemusí jít jen o to, co se děje v dospělosti – rakovina by mohla být potenciálně ovlivněna událostmi v raném věku, možná i v prvních letech života. Trvalé investice do tohoto typu výzkumu budou mít zásadní význam v celosvětovém úsilí o prevenci a léčbu rakoviny. léčbě rakoviny než bude příliš pozdě“, dodal odborník.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Čínské bistro CAI FU JIU JIA

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: