Blog – Čínské bistro CAI FU JIU JIA

Viry, které mohou způsobit rakovinu: odborníci varují, že každé páté úmrtí na rakovinu může být způsobeno infekcí

Vědci z Kalifornské univerzity se domnívají, že za nárůst výskytu rakoviny tlustého střeva u mladých lidí může virus E -coli. Ve skutečnosti více studií spojuje jiné běžné infekce se zvýšeným rizikem rakoviny u lidí všech věkových kategorií.

Podle Americké mikrobiologické společnosti je téměř každý pátý případ úmrtí na rakovinu na světě (a přibližně 1,4 milionu nových případů tohoto onemocnění ročně na celém světě) způsoben infekcí způsobenou virem, bakterií nebo jiným organismem, který oslabí obranyschopnost organismu natolik, že se do něj mohou vplížit rakovinné buňky a začít se množit, uvádí Dailly Mail.

To neznamená, že rakovina sama o sobě je infekční nebo že se jí můžeme nakazit od jiných lidí, ale znamená to, že nemoc může být částečně vyvolána určitým hmyzem, který chytíme v každodenním životě.

Nejnovější výzkum zveřejněný tento týden v časopise Nature naznačil, že bakterie E. coli, která je známá především jako příčina epidemií otravy jídlem způsobené nedostatečně tepelně upraveným masem a kontaminovanou zeleninou a saláty, může vést ke genetickým změnám ve střevech, které zvyšují riziko vzniku nádorů. Nejedná se však o první studii, která poukazuje na E. coli jako na vysvětlení dramatického nárůstu rakoviny tlustého střeva u mladých lidí.

Na rakovinu tlustého střeva umírá ve Velké Británii téměř 17 000 lidí ročně, a přestože je obvykle spojována se staršími lidmi (screening NHS na rakovinu začíná v 54 letech), počet případů u lidí ve věku 25 až 49 let vzrostl od počátku 90. let o 22 %.

Studie vědců z Harvard Medical School v americkém Bostonu z roku 2022, publikovaná v časopise Gastroenterology, zjistila, že riziko rakoviny střev se zvyšuje poté, co se lidé nakazí určitým typem E. coli, který se nazývá PKS-pozitivní E. coli.

Zbytek si přečtěte zde.

Exit mobile version