Blog – Čínské bistro CAI FU JIU JIA

Zdravá potravina vás může předurčovat k rakovině. Které složky vás ohrožují

Podle lékaře lze některé druhy jogurtů považovat za zdraví nebezpečné. Týká se to nízkotučných jogurtů, protože aby si výrobci zachovali krémovou strukturu běžného jogurtu, přidávají do něj chemické látky a emulgátory, jako je karagenan a polysorbát 80, upozorňuje Daily Mail.

„Když z jogurtu odstraníte tuk, výrobek ztratí svou konzistenci. Výrobci přidávají emulgátory, aby mu dodali texturu, ale ty mohou ovlivnit zdraví střev,“ vysvětluje Dr. William Li.

Karagenan, získávaný z mořských řas, se používá i v dalších zpracovaných mléčných výrobcích (smetana, sýr, zmrzlina). Ačkoli je přírodního původu, jeho průmyslová forma je silně zpracovaná a může způsobit zánět střev – hlavní rizikový faktor rakoviny tlustého střeva.

Polysorbát 80, další běžně používaná přídatná látka, byl ve studiích na zvířatech spojován s nerovnováhou střevní flóry a chronickým zánětem – dalším potenciálním spouštěčem rakoviny.

Studie Pařížské univerzity z roku 2021 zjistila, že emulgátory mění složení střevního mikrobiomu, což vede k úhynu nebo degradaci prospěšných bakterií. Tyto změny mohou oslabit přirozenou obranu organismu proti kolorektálnímu karcinomu.

Také francouzská studie z roku 2022, které se zúčastnilo více než 102 000 dospělých, zjistila zvýšené riziko rakoviny prsu u lidí, kteří konzumují velké množství emulgátorů v potravinách.

Více informací naleznete zde.

Exit mobile version