Viscerální tuk
je tuk, který se hromadí v okolí vnitřních orgánů, jako jsou játra, žaludek nebo břicho.
střeva a ovlivňuje vaše zdraví. Naštěstí kromě léků,
dietologové tvrdí, že existuje nápoj, který pomáhá zbavit se tohoto typu tuku.
tukové tkáně.
Dietologové doporučují kávu v lupě s tukem. Foto Pixabay
Tělesný tuk
plní v lidském těle různé důležité funkce, od ukládání
některých vitaminů až po udržování tepla. Existuje však jeden typ tuku,
který může mít negativní účinky na zdraví: viscerální tuk.
I když ho nevidíme.
se hromadí v okolí vnitřních orgánů, jako jsou játra, žaludek nebo žaludek.
střeva a může významně zvýšit riziko onemocnění. Naštěstí, řekněme
není třeba složitých řešení, abyste ji měli pod kontrolou,
protože existuje nápoj, který nám v boji s tímto typem tkáně může pomoci.
a který mnozí z nás konzumují hned po ranním probuzení. Je to
podle serveru eatingwell až příliš běžná káva.
Podle
2025, které se zúčastnilo více než 45 000 osob, byly ty, které
kteří pili tento nápoj denně (v průměru 1,7 šálku), měly hladiny
výrazně nižší hladinu viscerálního tuku ve srovnání s těmi, kteří ho nepili.
vůbec nekonzumovali.
Dietoložka Megan
Byrdová podrobně vysvětlila souvislost mezi kávou a poklesem vrstvy kávy v krvi.
tuku kolem orgánů, přičemž uvedla, že se dlouho předpokládalo, že faktor
kofein. Nedávná studie však podle jejích slov ne
stejný účinek u zeleného čaje, který rovněž obsahuje kofein,
takže se dospělo k závěru, že rozdíl není v pouhé přítomnosti kofeinu.
ale koncentrace kofeinu.
1. Stimuluje
metabolismus
Vysoký
kofeinu zrychluje klidový metabolismus, což může vést ke spalování.
kalorií a snížení tukových zásob. Některé
výzkumy prokázaly zvýšení rychlosti metabolismu až o 20 procent u
hodin po konzumaci.
„Káva má obvykle více kofeinu než čaj
„což může dále zvýšit klidovou rychlost metabolismu. Ve skutečnosti,
Některé studie zjistily, že káva může skutečně zvýšit metabolismus pro
nejméně tři hodiny po konzumaci“, a
vysvětlil odborník.
2. Je bohatý na
antioxidanty
Káva obsahuje
sloučeniny, jako jsou kyseliny chlorogenové a kafestol, antioxidanty, které jsou spojovány s kávou.
se snižováním množství břišního tuku, tělesné hmotnosti a obvodu těla.
obvodu pasu.
Každý šálek
obsahuje 200 až 550 miligramů těchto prospěšných rostlinných látek, což je více než 1,5 miligramu.
více než zelený čaj nebo červené víno, a antioxidanty pomáhají chránit lidské zdraví.
tělo před poškozením buněk. A co víc, včetně
antioxidantů do svého jídelníčku je dalším způsobem, jak se
potenciálně snížit množství viscerálního tuku.
Konkrétně,
říká dietoložka Beth Conlonová, že kyseliny chlorogenové a kafestol, obě
obsažené v kávě, jsou dva antioxidanty, které mohou pomoci při odbourávání tuků.
viscerálního tuku.
„Studie prokázaly, že chlorogenové kyseliny mohou snížit
břišní tuk, tělesnou hmotnost a obvod pasu. Předpokládá se, že
že tyto sloučeniny mohou ovlivňovat metabolismus a odbourávání tuků, čímž poskytují
potenciální mechanismus kromě účinků kávy na viscerální tuk“, vysvětlila.
3. Káva může
snížit chuť k jídlu
Kofein má
účinek na centrální nervový systém a může snižovat pocit hladu.
Účinky se však liší v závislosti na tom, kdy je konzumován, přičemž některé
studie ukazují, že nápoj je účinnější při snižování chuti k jídlu, když
když se užívá po jídle.
„Kofein obsažený v kávě může stimulovat nervový systém a může
snížit chuť k jídlu. Tímto způsobem by káva mohla pomoci snížit příjem
kalorií, čímž by se časem nepřímo snížil příjem břišního tuku.“ řekla Beth Conlonová, ale upozornila, že to neznamená.
není potravina sama o sobě a v žádném případě by neměla nahrazovat výživu.
„Káva sama o sobě není jídlo! Je důležité mít
správnou výživu a vyvážená jídla v průběhu celého dne, abyste měli dobrou
výživu a dobré zdraví“, doporučuje .
to.
Pro účinky
maximální účinky se doporučuje pít obyčejnou kávu bez přidaných kalorií.
jako je cukr nebo lapre. Nejúčinnější je však černá káva,
pro ty, kteří dávají přednost jemnější chuti, je vhodné přidat malé množství soli.
rostlinného mléka (ovesného, mandlového) je dobrou volbou.