Ačkoli je obyčejná potravina propagována jako zdravá a jedí ji miliony lidí na celém světě, může obsahovat zpracované složky, které mohou být nebezpečné pro vaše zdraví, varuje autor bestselleru Jídlem porazíte dietu Dr. William Li.
Nebezpečný není samotný jogurt, ale některé složky v něm obsažené. FOTO: Pexels
Podle lékaře lze některé druhy jogurtů považovat za zdraví nebezpečné. To je případ nízkotučných jogurtů, protože aby si výrobci zachovali krémovou strukturu běžného jogurtu, přidávají do něj chemické látky a emulgátory, jako je karagenan a polysorbát 80, upozorňuje Daily Mail.
„Když z jogurtu odstraníte tuk, výrobek ztratí svou konzistenci. Výrobci přidávají emulgátory, aby obnovili strukturu, ale tyto látky mohou poškodit zdraví střev.“ vysvětluje Dr. William Li.
Karagenan, získávaný z mořských řas, se používá také v dalších zpracovaných mléčných výrobcích (smetana, sýr, zmrzlina). Ačkoli je přírodního původu, jeho průmyslová forma je silně zpracovaná a může způsobovat střevní záněty – hlavní rizikový faktor rakoviny tlustého střeva.
Polysorbát 80, další běžně používaná přídatná látka, byl ve studiích na zvířatech spojován s nerovnováhou střevní flóry a chronickým zánětem – dalším potenciálním spouštěčem rakoviny.
Studie Pařížské univerzity z roku 2021 zjistila, že emulgátory mění složení střevního mikrobiomu, což vede k úhynu nebo degradaci prospěšných bakterií. Tyto změny mohou oslabit přirozenou obranu organismu proti kolorektálnímu karcinomu.
Také francouzská studie z roku 2022, které se zúčastnilo více než 102 000 dospělých, zjistila zvýšené riziko rakoviny prsu u lidí, kteří konzumují velké množství emulgátorů v potravinách.
Co můžete udělat pro své zdraví
Dr. William Li doporučuje pečlivě kontrolovat etikety a vybírat si mléčné výrobky, které jsou co nejpřirozenější, bez přidaných přísad, protože jsou méně zpracované a pro vaše zdraví lepší. Upozorňuje také, že jogurty s příchutěmi nebo „light“ může obsahovat skryté cukry a chemické látky.
„Plnotučný řecký jogurt je sice zpracovaný, ale bezpečnější. V okamžiku, kdy do něj přidáte džem nebo sladká dochucovadla, stává se z něj ultra zpracovaná potravina.“ zdůrazňuje lékař.
Někteří vědci tvrdí, že jogurt ve své přírodní podobě může snižovat riziko rakoviny tlustého střeva. Vědci z Harvardovy univerzity zjistili, že dvě porce jogurtu týdně mohou snížit riziko vzniku některých druhů rakoviny spojených s nerovnováhou střevní flóry o 20 %.
Všimněte si, že nebezpečný není samotný jogurt, ale forma, ve které je zpracován. Ultrazpracované jogurty s umělými přísadami mohou přispívat ke zdravotním problémům. Naproti tomu přírodní, organický jogurt bez přidaných přísad může přinést důležité výhody pro trávení a imunitu.