Podle lékaře lze některé druhy jogurtů považovat za zdraví nebezpečné. Týká se to nízkotučných jogurtů, protože aby si výrobci zachovali krémovou strukturu běžného jogurtu, přidávají do něj chemické látky a emulgátory, jako je karagenan a polysorbát 80, upozorňuje Daily Mail.
„Když z jogurtu odstraníte tuk, výrobek ztratí svou konzistenci. Výrobci přidávají emulgátory, aby mu dodali texturu, ale ty mohou ovlivnit zdraví střev,“ vysvětluje Dr. William Li.
Karagenan, získávaný z mořských řas, se používá i v dalších zpracovaných mléčných výrobcích (smetana, sýr, zmrzlina). Ačkoli je přírodního původu, jeho průmyslová forma je silně zpracovaná a může způsobit zánět střev – hlavní rizikový faktor rakoviny tlustého střeva.
Polysorbát 80, další běžně používaná přídatná látka, byl ve studiích na zvířatech spojován s nerovnováhou střevní flóry a chronickým zánětem – dalším potenciálním spouštěčem rakoviny.
Studie Pařížské univerzity z roku 2021 zjistila, že emulgátory mění složení střevního mikrobiomu, což vede k úhynu nebo degradaci prospěšných bakterií. Tyto změny mohou oslabit přirozenou obranu organismu proti kolorektálnímu karcinomu.
Také francouzská studie z roku 2022, které se zúčastnilo více než 102 000 dospělých, zjistila zvýšené riziko rakoviny prsu u lidí, kteří konzumují velké množství emulgátorů v potravinách.
Více informací naleznete zde.