Jde o jedlá sodazákladní surovina pro domácnost, která je známá svými dezinfekčními, odmašťovacími a pachově neutralizačními vlastnostmi.
Tato zázračná složka je stejně levná, ekologická a šetrná k povrchům, jako je mimořádně účinná při odstraňování nečistot.
K vyčištění varné desky potřebujete pouze 3 polévkové lžíce sody bikarbony, trochu teplé vody a měkký hadřík nebo houbičku.
S jejich pomocí můžete vytvořit krémovou pastu, kterou nanesete na povrch sporáku, zejména na místa s mastnými skvrnami a připáleninami.
Nechte ji působit alespoň 30 minut (nebo přes noc v případě odolných skvrn). Poté sporák otřete vlhkým hadříkem a pasta odstraní mastnotu bez drhnutí. Povrch bude čistý a lesklý.
Pro čištění mědi platí trik, který vždy funguje: 5 lžic jedlé sody, teplá voda, láhev s rozprašovačem (volitelně), bílý ocet (pro větší účinek).
Smíchejte jedlou sodu s vodou, až získáte pastu, a pak ji rozetřete na vnitřní stěny trouby včetně dvířek. Nechte působit přes noc (alespoň 6-8 hodin) a poté setřete vlhkým hadříkem.
Pokud nějaké skvrny zůstanou, nastříkejte na zbývající bikarbonátová místa trochu octa a nechte šumivou reakci uvolnit poslední stopy nečistot.
Důkladně opláchněte a otřete čistým, suchým hadříkem. Výsledek? Čistá trouba bez zápachu, bez pachů a škodlivých chemikálií.